El CSC acull demà, de 12 a 14 h, l'e-pitching 'Robòtica i salut', organitzat per l'Àrea d'Innovació i Partenariat. La sessió planteja la potencialitat dels robots en l'àmbit de la salut, atès que cada vegada n'hi ha més d'autònoms o col·laboratius, així com processos d'optimització i distribució de recursos o exoesquelets que poden ajudar persones amb problemes com ara dificultats de mobilitat. Diverses empreses exposaran les seves solucions en aquest àmbit en un esdeveniment virtual, on atendran dubtes i preguntes dels assistents. Podeu accedir a la sessió aquí.
El CSC organitza demà l'última Sessió Tècnica de l'any, de 14 h a 16 h, sota el títol "Integración asistencial para el diagnóstico precoz del cáncer: ¿Qué podemos aprender de la experiencia en Catalunya y Latinoamérica?". Les inscripcions encara estan obertes, tant per assistir-hi de forma presencial a la seu del CSC com per seguir la sessió online.
L'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib) del CSC presenta demà el model de Servei d'Atenció integral en l'Entorn Domiciliari (SAiED) de l'entitat. A l'acte, que tindrà lloc a les 12 h, hi participaran el president del CSC, Josep Mayoral; la directora executiva d'eib, Victòria Coll; la coordinadora tècnica de l'àrea, Laia Colom, i les referents tècniques del Servei d'Atenció Domiciliària al CSC Paula Carramolino i Alexandra Pérez. El programa de l'acte es pot consultar aquí.
José Augusto García Navarro, director general del CSC, ha intervingut aquest migdia en la presentació de la Central de Resultats 2023 de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS). Sota el lema 'Seguim mesurant, seguim millorant", la jornada ha tingut lloc a la Factoria Cultural de Terrassa i ha comptat amb les intervencions del conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària general del Departament, Mercè Salvat, així com del director del CatSalut, Ramon Canal, i Sandra García Armesto, directora d'AQuAS, a més d'altres integrants de l'equip tècnic de l'Agència.
El CSC va assistir el passat dimarts a la presentació del 'Pla de desplegament de l'atenció integrada social i sanitària a les persones que viuen a residències de gent gran'. L'acte, dirigit a les entitats del sector, va anar a càrrec de Marta Segura, directora general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials, i Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca en Salut del Departament de Salut. El nou model, que es completarà en el termini d'un any, suposa la integració definitiva entre els professionals dels equips d'atenció primària (EAP) i els de l'àmbit residencial.
El CSC va acollir el passat divendres la II Jornada de 'Voluntariat en Salut: Compartim experiències', organitzada per l'Àrea Associativa i que va comptar amb les intervencions de Sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara, i Carme Bertral, secretària d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut. També hi van participar, compartint la seva experiència de voluntariat, l'associació Salut Sense Sostre i tres entitats associades: l'Hospital Clínic, l'Hospital del Mar i l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
El Social.cat, el diari digital de l'acció social a Catalunya, va publicar el passat divendres un article d'opinió de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib) del CSC. Victòria Coll, directora executiva de l'àrea; Laia Colom, coordinadora tècnica, i Sandra Pàmies, tècnica de projectes, hi assenyalen l'impacte de la solitud no volguda en diversos àmbits i apunten a la necessitat de canviar la manera d'abordar aquesta realitat social que afecta cada vegada més persones. L'article està disponible aquí.
L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha llançat una guia detallada i titulada "Tractaments de control de presència mitjançant sistemes biomètrics", un document que analitza si aquests tractaments compleixen amb les normatives establertes. Per tal de poder aportar més claredat i una anàlisi amb més profunditat, des del CSC s'ha preparat una nota informativa sobre els punts més rellevants exposats per l'Autoritat.
El Codi Medicament, una experiència pilot en la pràctica clínica sistèmica desenvolupada per l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en col·laboració amb l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, va rebre el guardó a la gestió clínica innovadora en la I edició dels Premis a l'Excel·lència en Projectes Sanitaris a Catalunya, organitzats per la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) i la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN).
Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, ha dut a terme dues presentacions al European Healthcare Climate Summit, que s'ha celebrat avui a Brussel·les. Es tracta d'un esdeveniment organitzat per Healthcare Without Harm, l'òrgan executor de Global Green and Healthy Hospitals (GGHH), xarxa internacional de la qual el Consorci és membre. L'objectiu de l'edició d'enguany ha estat abordar la reducció de les emissions derivades de l'atenció mèdica.
El CSC va participar el passat dilluns en el primer fòrum europeu "Speeding up Innovation to patients", que es va dur a terme a l'Ilustre Colegio Oficial de Médicos de Madrid. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament, hi va analitzar les recents iniciatives impulsades a Catalunya en la introducció de la innovació farmacològica al sistema de salut.
El CSC va participar en el XVI Congrés de l'Associació de Farmacèutics d'Hospital de Portugal (APFH-Associação Portuguesa de Farmacêuticos Hospitalares), que es va celebrar a Oporto (Portugal) entre el 23 i el 25 de novembre. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, va explicar l'experiència del CSC en matèria d'avaluació de medicaments i sostenibilitat, així com en la incorporació de criteris de sostenibilitat ambiental en la compra de fàrmacs.
Obertament rebrà una subvenció del Govern de 814.000 euros per finançar les despeses derivades del projecte 'Lluita contra l'estigma en salut mental 2023'. L'acord s'emmarca en una resolució del Parlament i compleix la línia estratègica 1 del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions. El CSC és una de les entitats impulsores d'Obertament, una associació formada el 2010 i que treballa per posar fi a la discriminació que pateixen les persones que tenen algun problema de salut mental, fent que elles mateixes siguin protagonistes i motor del canvi.
El II Congrés d'Igualtat i Recursos Humans de Serveis Públics de Salut, organitzat pel Servei Galego de Saúde, se celebrarà a Santiago de Compostela del 29 de novembre a l'1 de desembre. Aquest esdeveniment busca reunir persones amb responsabilitats en polítiques de personal, formació, gestió i polítiques d'igualtat en l'àmbit sanitari, continuant amb el camí iniciat a Barcelona durant el I Congrés, celebrat fa un any.
Accés als nous esdeveniments de la plataforma FFWI
'Comunicació interna: tendències 2023', 'Navegant les paradoxes del lideratge' i 'Les segones carreres de professionals i directius' són els tres nous esdeveniments de la plataforma de Future For Work Institute als quals poden accedir les entitats associades al CSC.
El Govern ha aprovat el nou Codi d'Accessibilitat de Catalunya, que va més enllà de les barreres arquitectòniques, atès que recull l'accessibilitat comunicativa i cognitiva dels productes i serveis o d'activitats culturals, esportives i de lleure. El text preveu la creació d'un distintiu de qualitat per reconèixer els establiments, serveis o municipis que incorporin mesures més enllà de les obligatòries. Així mateix, es contemplen sancions en cas d'incompliments de les empreses o les administracions públiques, segons va indicar ahir el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, qui també va anunciar que es mantindran els ajuts que ja existeixen per fer front a l'impacte econòmic de les actuacions d'accessibilitat i que s'està treballant, amb l'Institut Català de finances, en una línia de crèdits específica.
El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) s'ha endut el Premi a l'Excel·lència en Projectes Sanitaris a Catalunya en la categoria de Gestió d'Organitzacions. El guardó, concedit per la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS) i la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN) a Catalunya, està dotat amb 5.000 euros i reconeix l'esforç en la innovació en l'àmbit de la gestió organitzativa i clínica. El projecte guanyador del CST s'anomena 'Finestra Única: Model d'Atenció Ambulatòria i Coordinació Atenció Primària-Atenció Hospitalària'. Altres entitats associades van quedar entre les finalistes d'ambdues categories: gestió d'organitzacions i gestió clínica innovadora.
L'Hospital de Palamós, gestionat pels Serveis de Salut Integrats Baix Empordà impulsa, des d'ahir, un procés participatiu obert a la ciutadania amb l'objectiu de recollir propostes per al projecte del nou centre. El requisit és tenir 16 anys o més i només cal accedir a un formulari en línia. El qüestionari, actiu fins al 31 de gener de 2024, inclou tres blocs de preguntes sobre accés i mobilitat; característiques dels serveis i espais amb relació a la intimitat, confort, informació i entreteniment, i un darrer que engloba altres serveis.
L'informe "La Salut a Barcelona 2022", que publica anualment l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), revela l'augment de l'esperança de vida a la capital catalana després de la covid-19. L'estudi mostra que l'esperança de vida per a les dones va passar dels 85,6 anys de 2020 als 87,5 de l'any passat. En el cas dels homes, l'increment va ser similar: dels 80,4 anys de 2020 als 82 de 2022. El document també certifica l'existència de desigualtats en funció del lloc de residència i de procedència i, a més, assenyala l'impacte del canvi climàtic com un dels majors reptes de present i de futur a la ciutat.
30 de novembre Online. E-pitching: "Robòtica i salut" >> més
14 de desembre Barcelona. Jornada "Abordatge de les fractures en pacient fràgil. Un repte compartit" >> més
26 de gener Barcelona. 11a Jornada Xarxa a Debat "Salut mental comunitària: Cap a unes pràctiques emancipadores" >> més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Societat Espanyola d'Epidemiologia: "Reptes de l'epidemiologia davant dels nous paradigmes en salut" >> més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >> més
Publicacions oficials
DOGC
ORDRE SLT/261/2023, de 25 de novembre, per la qual es modifica l'Ordre SSS/143/2002, de 30 d'abril, per la qual es crea la Comissió Assessora sobre la Publicitat de Productes Sanitaris Adreçada al Públic.
RESOLUCIÓ EMT/3976/2023, de 17 de novembre, de modificació de la Resolució EMT/2649/2023, de 14 de juliol, per la qual es fa pública la convocatòria de l'any 2023 per a la concessió de les subvencions per a la realització dels serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS) (ref. BDNS 708778).